W związku z dużymi kosztami produkcji i raczej wątpliwym zapotrzebowaniem Polskiego rynku na 200+ takich samych zestawów startowych zdecydowałem się zrezygnować z tłumaczenia kart do zestawów startowych obecnie fundowanych przez wspieram.to
Decyzja ta spotkała się z duża krytyką wielu osób, głównie ze środowisk planszowych. Nie wiem czy wynika to z kiepskiej znajomości języka czy też niezrozumienia że wszystkie informacje z nich zawarte są w instrukcji PL. Jako iż zakładam że na forum trafiły osoby najmocniej zaangażowane w projekt - zapraszam do ankiety.
Polskie karty w zestawach startowych
Polskie karty w zestawach startowych
Dust or Bust!
Re: Polskie karty w zestawach startowych
Witam,
Osobiście j. angielski nie stanowi dla mnie żadnego problemu i ani karty, ani instrukcja w naszym ojczystym języku nie jest mi potrzebna (choć takową chętnie przestudiuję).
Jednakże jestem w stanie zrozumieć osoby, dla których wszystko musi być przetłumaczone, zwłaszcza jeśli do tego przywykli, a takich osób jest IMO większość.
Dlatego myślę, że najlepszym kompromisem jest opcja nr 3 - wersję on-line do pobrania i druku we własnym zakresie.
W ten sposób nikt nie powinien się poczuć pokrzywdzony (wilk syty - zadowolony gracz- i owca cała - niegenerowanie kosztów).
Pozdrawiam, póki co jeszcze z cienia.
Osobiście j. angielski nie stanowi dla mnie żadnego problemu i ani karty, ani instrukcja w naszym ojczystym języku nie jest mi potrzebna (choć takową chętnie przestudiuję).
Jednakże jestem w stanie zrozumieć osoby, dla których wszystko musi być przetłumaczone, zwłaszcza jeśli do tego przywykli, a takich osób jest IMO większość.
Dlatego myślę, że najlepszym kompromisem jest opcja nr 3 - wersję on-line do pobrania i druku we własnym zakresie.
W ten sposób nikt nie powinien się poczuć pokrzywdzony (wilk syty - zadowolony gracz- i owca cała - niegenerowanie kosztów).
Pozdrawiam, póki co jeszcze z cienia.

Opcja ostatnia, chyba, że Dust zdominuje rynek 

Uważam że trzeba po prostu uświadamiać klientów iż samego tekstu na kartach jest jak na lekarstwo, a w instrukcji będzie przetłumaczony spis tych umiejek.
Graczy z Łodzi zapraszam do kontaktu
A czy w instrukcji będzie to zamieszczone na zasadzie nazwa eng - nazwa pl + opis? Bo znając inne systemy, to w tłumaczeniach pojawiają się różnice, które wywołują potem problemy. Osobiście jestem za wersją pl, czy to w pudełku (lepiej), czy w necie do wydruku za free (też da radę).Uważam że trzeba po prostu uświadamiać klientów iż samego tekstu na kartach jest jak na lekarstwo, a w instrukcji będzie przetłumaczony spis tych umiejek.
- Najemnik_001
- Ochotnik
Będzie nazwa po ang i po pol dodatkowo będzie indeks nazw ang żeby łatwo było znaleźć (opisy na kartach są skrótem, czasem i tak trzeba spojrzeć do podręcznika bo tam jest rozbudowany opis)
Jak piechota to najcięższa 

I to jest imo najlepsze rozwiązanie.Będzie nazwa po ang i po pol
W instrukcji od FFG też tak było i się fajnie sprawdza
Graczy z Łodzi zapraszam do kontaktu
Wersja beta polskiej karty 
Na razie lepiej nie będzie, za kilka tygodni jak przyjdą drafty od DS będzie bardziej klimatyczna czcionka i lepsze podobieństwo do oryginału.

Na razie lepiej nie będzie, za kilka tygodni jak przyjdą drafty od DS będzie bardziej klimatyczna czcionka i lepsze podobieństwo do oryginału.

Dust or Bust!
Jak dla mnie bomba.