Mam pytanie odnośnie skilla Scout z pojazdu transportowego.
1. W pierwszej turze wjeżdżam transportowym truckiem za pasażerów mający jednostkę ze skillem Scout. Nie stoi chyba nic na przeszkodzie, by w swojej aktywacji jednostka mogła skorzystać z umiejętności zwiadu?
2. Transportowana jednostka piechoty, która już wjechała na stół, ale nie była aktywowana to może wykonać Reactive Attack z wnętrza pojazdu?
3. Zasady braku możliwości ataku z pojazdu, który wykonał akcję March Move oraz całkowity zakaz strzelania z pojazdów bronią typu Flame wprowadzono do oficjalnych zasad? Czy dobrze pamiętam tylko testowano je w Polsce i czy dalej stosujecie je w swoich grach?
Scout i Assault Vehicle, na dodatek Reactive Attack
Re: Scout i Assault Vehicle, na dodatek Reactive Attack
1. Tylko jeśli pojazd ma Assault Vehicle. Inaczej nie mogą go opuścić bo już się ruszał.
2. Tak ale tylko na zasadach przewidzianych w tym temacie. Czyli np. tylko na "boki" pojazdu.
3. Weszło to dla pojazdów latających. Po wykonaniu marszu nie można z nich strzelać ze środka.
2. Tak ale tylko na zasadach przewidzianych w tym temacie. Czyli np. tylko na "boki" pojazdu.
3. Weszło to dla pojazdów latających. Po wykonaniu marszu nie można z nich strzelać ze środka.
Dust or Bust!
Dzięki za odpowiedź
Natomiast z pojazdów naziemnych jest to dopuszczalne?

Natomiast z pojazdów naziemnych jest to dopuszczalne?
Według mnie tak. Te zasady "testowe" które proponowałem też dotyczyły o ile mi się nie kiełbasi helikopterów.
Problem polegał na tym że ktoś leciał na marszu takim latadłem a potem na pola obok lał się deszcz siarki albo rakiet termobarycznych. No smutne trochę
Z tym że ktoś do kogoś strzela z pojazdu naziemnego problemów raczej nie było nigdy.
Problem polegał na tym że ktoś leciał na marszu takim latadłem a potem na pola obok lał się deszcz siarki albo rakiet termobarycznych. No smutne trochę

Z tym że ktoś do kogoś strzela z pojazdu naziemnego problemów raczej nie było nigdy.
Dust or Bust!
Bo nie ma jeszcze pojazdów lądowych które potrafią na drugi koniec mapy tak szybko dotrzeć 

Bro, do you even blitz ?
Pojazdem naziemnym to trzeba się dobrze ustawić by coś wziąść na cel, latacze to LoS mają wszędzie i by je zestrzelić trzeba do rozpiski dawać pelotki, które rzadko za pierwszym podejściem coś ustrzelą.Według mnie tak. Te zasady "testowe" które proponowałem też dotyczyły o ile mi się nie kiełbasi helikopterów.
Problem polegał na tym że ktoś leciał na marszu takim latadłem a potem na pola obok lał się deszcz siarki albo rakiet termobarycznych. No smutne trochę![]()
Taki Stummel czy PT47 przy udanej reaktywacji też by się wybił daleko do przodu, tylko o wiele rzadziej jest to opłacalne przy takim koszcie. Transport Truckiem z LRDG reaktywowanym i obsadzonym np. Scoutami też można szybko zajmować cele po drugiej stronie mapy. Wiadomo tylko rzuty na reaktywację muszą wchodzićBo nie ma jeszcze pojazdów lądowych które potrafią na drugi koniec mapy tak szybko dotrzeć

Akurat w transport trucku to nawet reaktywować nie trzeba bo marszuje 5. Do tego komandosi z fazerami na zwiadzie i już na 9 pole myk 3 karabniki fazerowe! Tylko ciężarówka musi dotrwać 

Dust or Bust!
Do szybkich dalekich akcji na długich mapach to taki mi się pomysł nasunął. Dym na 11 pole, Assult Truck po reaktywacji dojeżdża na 10 pole. Do akcji przeciw piechocie z trucka wypada na Scoucie maksymalnie do 15 pola Machete Mack z pieskami, 3 shotguny i BAR na expercie sieją ogniem, a w walce wręcz pieski jeszcze gryzą. Z Trail Blazer Macka to można dogodną pozycję zająć na tyłach wroga przy średnich mapach. W sumie taka ekipa nie jednego by zaskoczyła do zajmowania odległego budynku i nawet szanse spore by nie była to misja samobójcza. Do mechów to niezawodny Rihno. By zwiększyć szanse na reaktywacje do Command Truck wsadzić oddział dowodzenia i Bazookę Joe.
Cała taka ekipa blitzkriegu to około 90 punktów. Czy to w ogóle miałoby jakieś szanse bytu to trzeba sprawdzić na stole.
Jeszcze żebym miał z kim. 
Cała taka ekipa blitzkriegu to około 90 punktów. Czy to w ogóle miałoby jakieś szanse bytu to trzeba sprawdzić na stole.

Dawaj w sobotę na Falkon do Lublina. Będziemy z Jaqbkiem to pogramy
Plan jest zacny ale chyba nie Assault Truck tylko transport :/ Bo do Assault 2 figurki tylko włażą o ile dobrze pamiętam.
No i trzeba pamiętać żeby nie użyć rajdu przypadkiem, wtedy już nie można reaktywować

Plan jest zacny ale chyba nie Assault Truck tylko transport :/ Bo do Assault 2 figurki tylko włażą o ile dobrze pamiętam.
No i trzeba pamiętać żeby nie użyć rajdu przypadkiem, wtedy już nie można reaktywować

Dust or Bust!
Racja chodziło mi o Transport Trucka.
A jeszcze zapytam czy reaktywowanym Assult Trackiem można użyć rajdu? Czy dobrze rozumiem, że w ogóle nie może być aktywowany w danej turze by móc wykorzystać skill Raid? Taka wątpliwość mnie naszła.

Niestety dopiero w niedzielę wracam z trasy i znowu Falkon mi przelatuje koło nosa, a nie mam znowu tak daleko.Dawaj w sobotę na Falkon do Lublina. Będziemy z Jaqbkiem to pogramy![]()
A jeszcze zapytam czy reaktywowanym Assult Trackiem można użyć rajdu? Czy dobrze rozumiem, że w ogóle nie może być aktywowany w danej turze by móc wykorzystać skill Raid? Taka wątpliwość mnie naszła.
Wróć do „Zasady i dyskusja ogólna”