Postautor: balint » 28 paź 2019, 20:22
To jeśli można, to festiwal pochwał i zażaleń rozpocznę ja. Nie wypowiadam się na temat Mitów, bo mało o nich wiem. Oczywiście są to moje prywatne odczucia i każdy może mieć swoje. Mam nadzieję, że będę jednak w miarę obiektywny.
IJN
Fumiko - takie nie do końca wiem co. Strzela jak zupełnie przyzwoity bohater, a do tego jest generałem i jeśli dorwie się do pojazdu dowodzenia (albo jakiegokolwiek pojazdu) to może być całkiem skuteczna. No i jeszcze kwestia jej umiejętności. Ale tu leży problem - jej koszt. Biorąc pod uwagę niemałe ceny mechów IJN nie widzę możliwości jej praktycznego wykorzystania. Może na 125 pkt + bonus, ale to może... Prędzej na 150 pkt+, zwłaszcza że...
Akiko - jest tylko troszkę mniej droga niż Fumiko - ale wydaje mi się must have dla jakiegoś zespołu, a tym samym odsyła w niebyt Fumiko. Obu pań + Tengu + Enenry + jakiegoś mecha + ze dwóch / trzech oddziałów piechoty po prostu nie da się rozsądnie zmieścić w 100 pkt.
Hitomi - must have, nic dodać, nic ująć.
Dowodzenie - jeśli tylko upchnę ciut tańsze najemne, to ten 1 pkt może być decydujący. Ogromny smutek, że pań z support teamu nie mogę puścić osobno....
Nie zapomnijmy jeszcze o zaprezentowanych kartach Traitora i Kaori - to chyba kolejne must have i kolejny powód dla którego Fumiko pokocha kurz. Ale tylko ten na półkach.
PLA
Dowodzenie - nic dodać nic ująć
Komisarz - ma sens tylko wówczas, gdy bliźniaki latają solo. Jeśli ktoś jednak woli bliźniaków połączyć z zespołem, to wówczas Poon na chwilę obecną nie ma sensu
Sum - bardzo fajne umiejętności, które warto wykorzystać. Nie wiem tylko czy warto poświęcać aż 8 pkt, zwłaszcza że koleś praktycznie nie strzela. Może jakby miał szarżę do tej wódeczki... Napiszę wprost - trzeba ograć i wówczas się zobaczy, nie mówię tak, nie mówię nie
Yuk - jak to ktoś napisał - we francuskim markecie była promocja na wino z kartonów i tak oto powstał Yuk. Nie jestem przekonany czy puszczony solo będzie miał sens, toż to koszt red rain i red fury do kupy wziętych lub trzech oddziałów piechoty i Natalii. Jak wyżej - do ogrania i wybadania. Z oddziałem SG nie ma żadnego sensu, bo to oznacza utratę bonusu frakcyjnego, czyli koszt bohatera to faktyczne 27. Ta opcja nie przekonuje mnie.
Guard
Type 45 - jako wsparcie wojsk gwardii OK - wydaje się, że koszt współgra z ceną. Do pogrania, ale jestem na tak.
Kowalski i chłopy - za 18 pkt bohater z żabami, żaby z tarczami i DR. Do pogrania - na pewno to wypróbuję - ale na chwilę obecną jestem na TAK. Do doprecyzowania umiejka, bo mam wątpliwości jak ona działa. Czy każda z cech jest do wykorzystania osobno w różnych turach, czy to taki turbo mega boost na wszystkie cechy, ale jednorazowo? Marek, coś wiesz na ten temat?
NDAK
Hetzer - po tym co robią Hermany, jak za Hetzera i jedną kość stanowczo podziękuję
Wermacht
FlammHetzer - chciałem mieć dwie Lanciaflamme, ale wystarczy jedna. FlammHetzer kosztuje punkt więcej, ma 4 KP, 6 HP, i tą sterowaną rakietę. Z bliska może atakować piechotę, z daleka lekkie mechy. Wygląda na bardzo uniwersalne narzędzie i generalnie jestem na TAK, chociaż będzie wymagał nauki w graniu.
I to chyba wszystko z mojej strony.