Fanowskie FAQ

Pytania oraz dyskusja na temat Tactics i jego zasad.
Uther
Awatar użytkownika
Untertoten
Posty: 64
Rejestracja: 27 lis 2018, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Fanowskie FAQ

Postautor: Uther » 05 sty 2020, 23:48

Tak możesz. Były o tym dyskusje na grupie miedzynarodowej i Oliwier potwierdzil ze skoro doplacasz te 2pkt to jest to w pełni legalne. Wtedy nie wazne skąd jest ten pojazd, ladujesz tam swoich ludzi i po klopocie :P

JaQbek
Awatar użytkownika
Marine
Posty: 506
Rejestracja: 28 lut 2016, 21:22

Re: Fanowskie FAQ

Postautor: JaQbek » 07 sty 2020, 10:28

Obrazek
Bro, do you even blitz ?

Muad
Awatar użytkownika
Untertoten
Posty: 14
Rejestracja: 29 kwie 2019, 19:42

Re: Fanowskie FAQ

Postautor: Muad » 07 sty 2020, 17:20

Hej, rozumiem, że można dorzucać więcej? Bo jest tego więcej :)

1)
W podręczniku mamy dodatkowe zasady do scenariuszy - rezerwa (nikt na to nie gra bo nikt chyba nie wie jak)

Z zasad mamy tyle:

Obrazek

Nic nie wyjaśnia, a co więcej, 2 plutony Rangersów mają bonusy z tym związane:
Obrazek

Także, jak to w sumie działa? Liczba w scenariuszu określa ile jednostek piechoty może być w rezerwie. I wychodzi na to, że można oddział przywrócić do gry ale poprzez rzuty? Coś jak u Szpiegów? Ze musza rzucać ile akcji dostaną by pojawić się od strony spawnu? Rozumiem, że mało osób gra Rangersami blokowymi w tej chwili ale ja gram i się upieram :) Nie wiem też, jakby to miało być punktowe później

2)
Zapytanie co do 1 plutonu Marines/Rangersów:
Obrazek
Obrazek

Pytanie czy zasada plutonu stoi ponad zasadami jednostek? Chodzi mi o motyw w którym mech aktywuje piechotę, którą ma jako pasażerów. Generalnie Allianci nie mają Assaultów (Assault Vehicle) więc z perspektywy jednostek nie mogą być aktywowani w ten sposób. Czy może ten konkretny pluton sprawia, że dla tej jednostki na tą aktywację mech staje się Assaultem?

Tyle na ten moment, znajdę więcej
Pytanie jeszcze, czy możecie podpytać czy w najbliższym czasie będą aktualizacje starszych plutonów lub nowe dla pozostałych frakcji? Gra rozwija się, dochodzą nowe ciekawe rzeczy a starsze pozostają w tyle - bez aktualizacji, a plutony jest najłatwiej poprawić w Duście.

JaQbek
Awatar użytkownika
Marine
Posty: 506
Rejestracja: 28 lut 2016, 21:22

Re: Fanowskie FAQ

Postautor: JaQbek » 07 sty 2020, 18:01

2. To nie jest umiejka Assault Vechicle. To po prostu jest umiejętność dana w plutonie, nie ma swojej konkretnej nazwy.
Jeśli chodzi o stanowienie kto jest wyżej, to w tym wypadku umiejka plutonu pozwala na wykonanie desantu PO ruchu pojazdu. Ze względu na to, że jest to wyjątkowa sytuacja to tylko te jednostki z plutonu mogą z niego korzystać.
Bro, do you even blitz ?

Marek L.
Awatar użytkownika
Administrator
Posty: 1206
Rejestracja: 24 lut 2016, 17:10
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Fanowskie FAQ

Postautor: Marek L. » 08 sty 2020, 11:50

Alianci to mają jedne z najlepszych Assault Vehicle w grze w postaci LRDG u Desert Scorpions ;)
Co do zasad rezerwy to wydaje mi się że to było w którymś FAQ ale nie kojarzę teraz za bardzo, sprawdzę i dam znać.
Dust or Bust!

Muad
Awatar użytkownika
Untertoten
Posty: 14
Rejestracja: 29 kwie 2019, 19:42

Re: Fanowskie FAQ

Postautor: Muad » 09 sty 2020, 11:59

Te LRDG mogłyby być blokowe patrząc na command truck - pozostałe są zbyt specyficzne

Gothik
Awatar użytkownika
Marine
Posty: 355
Rejestracja: 01 mar 2016, 11:47

Re: Fanowskie FAQ

Postautor: Gothik » 09 sty 2020, 15:29

Muad pisze:
09 sty 2020, 11:59
Te LRDG mogłyby być blokowe patrząc na command truck - pozostałe są zbyt specyficzne
Command Truck jest pojazdem blokowym.

Obrazek
Dust Archives - https://1drv.ms/u/s!AqaoVyYEuTkXmGI1itH ... 7?e=kJxiEF

Maszeruj albo zdychaj!

Uther
Awatar użytkownika
Untertoten
Posty: 64
Rejestracja: 27 lis 2018, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Fanowskie FAQ

Postautor: Uther » 14 sty 2020, 12:24

Rezerwa działa tylko w konkretnych scenariuszach.
Dzieki temu mozna zrobic scenariusz olbrzymiej bitwy grając na klasyczne 100pkt bo kazdy oddział ktory zostanie zniszczony ma szanse powrocic w nastepnej rundzie. Efektywnie gra moze trwac duzo dluzej itp

Jesli scenariusz nie zaznacza wyraznie ze gramy na rezerwy to jest to bezuzyteczne. Mało gramy na ten typ rozgrywki bo na turniejach zwykle nie ma czasu zeby to jeszcze przedluzac

Maximus
Awatar użytkownika
Untertoten
Posty: 3
Rejestracja: 29 gru 2018, 12:40

Re: Fanowskie FAQ

Postautor: Maximus » 28 sty 2020, 13:40

2 kwestie, które pojawiły się na naszym ostatnim graniu, raczej oczywiste, ale nie znaleźliśmy w RB klarownego potwierdzenia:

1. Czy wybuchający Avatar of Cthulhu (Explode) generuje także efekty Under Fire/Suppressed?
2. Czy bohater dzielący pole z pojazdem ma od niego cover tak jak by miał od jego wraku? :D

JaQbek
Awatar użytkownika
Marine
Posty: 506
Rejestracja: 28 lut 2016, 21:22

Re: Fanowskie FAQ

Postautor: JaQbek » 28 sty 2020, 14:59

IMHO

1. Nie, gdyż jest to efekt jego zabicia niż normalny atak.

2. Z tego co wiem to tak.
Bro, do you even blitz ?


Wróć do „Zasady i dyskusja ogólna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość