Strona 8 z 13

Re: Pytania nooba

: 11 paź 2019, 17:23
autor: przemosan
po mojemu to z dymem powinno być tak ze artyleria nie możne strzelać na pole z dymem, ale może strzelać na pole przed dymem i tym samym ranić jednostki w pierwszym rzędzie dymu.

druga sprawa to czy jednostka która posiada 3 akcje, może wysiąść z pojazdu, strzelić i wsiąść do pojazdu z powrotem??? wydaje mi sie ze nie bo 2x robi ruch, no ale

Re: Pytania nooba

: 12 paź 2019, 00:00
autor: Marek L.
To co kto by chciał a co jest w zasadach to 2 różne rzeczy ;) Z resztą wtedy dym byłby stanowczo za mocny już..

To co opisujesz to 2 różne ruchy - nie do wykonania z tego powodu.

Re: Pytania nooba

: 19 paź 2019, 05:03
autor: Graber
Czy można jakoś naładować broń typu Rocket Pod/Heavy Bomb w heli/samolotach ?

Re: Pytania nooba

: 19 paź 2019, 09:50
autor: Marek L.
A w jaki sposób ? :D

Nie ma obecnie zasad które by na to pozwalały

Re: Pytania nooba

: 19 paź 2019, 13:02
autor: Graber
No też szukałem :D i .... lipa :lol:

Re: Pytania nooba

: 31 paź 2019, 00:36
autor: Graber
Apka pokazuje że można zamienić mechy z danego plutonu blokowego/frakcyjnego na mechy najemnicze. NIC o tym nie widziałem w FAQ :D
Pytanie można czy nie ?
Obrazek

Re: Pytania nooba

: 31 paź 2019, 16:48
autor: Uther
Imho nie możesz

Po pierwsze apka ma masę powracających błędów więc w kwestiach zasadowych nie warto się nią sugerować

Po drugie na przykładzie plutonu PT-47 gdzie wcześniej mogły być tylko blokowe PT a potem specjalnie dodano opcję użycia tego na PT Spetsnazowych czy PT PLA zakładam, że mechy w plutonie muszą się wywodzić z danej konkretnej frakcji na którą oryginalnie pozwala pluton.

Jeśli mówimy o ciekawych zastosowaniach Captured Vehicles to Ozz potwierdzał jakiśczas temu, że umożliwiają one wzięcie pojazdu normalnie dostępnego w innej niż nasza frakcji. Np mając armię Red Guardu mogę wziąć najemiczą Natashę TSH (normalnie dostępną tylko w Spetsnazie) bez łamania bonusu frakcyjnego.
Trzeba jednak pamiętać że wersje najemnicze mają inne koszty punktowe itp.

Re: Pytania nooba

: 31 paź 2019, 20:25
autor: JaQbek
Nie tyle najemnicze co Captured Vechicles. Lista takich pojazdów jest w podręczniku. Należy jednak pamiętać o dodatkowym koszcie 2AP aby ich użyć.

Re: Pytania nooba

: 31 paź 2019, 23:36
autor: MirAss
Możesz podmienić 1 oddział/pojazd na najemniczki (instrukcja strona 41: Using mercenaries in platoons). Trzeba tylko pamiętać, żeby klasa pancerza najemniczek nie była niższa od oryginału.

Re: Pytania nooba

: 01 lis 2019, 10:42
autor: JaQbek
Racja. Pomerdało mi się budowanie plutonu z niezależną od tego listą Captured Vechicles.