Pytania nooba

Pytania oraz dyskusja na temat Tactics i jego zasad.
Marek L.
Awatar użytkownika
Administrator
Posty: 1183
Rejestracja: 24 lut 2016, 17:10
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Pytania nooba

Postautor: Marek L. » 11 gru 2019, 10:03

1. Niepoprawnie. Latacze mogą stać gdzie chcą poza wyjątkami opisanymi w podręczniku. Jednostki z flying albo włażą przez okna/drzwi albo latają górą i olewają cały budynek po prostu - wy czytacie te zasady czy tak się kłócicie kto głośniej krzyczy przy stole :lol: ?
2.Zgadza się.
2.a.A dlaczego nie miałby zabierać akcji skoro tak działa stun?
2.b. Zobacz sobie pod działaniami oddziału dowodzenia, oficer chyba jako jedyny mógł stuna zdejmować bo sukces na jego akcji usunięcia under fire zabierał również stun.
3.Ponownie polecam lekturę zasad - to akurat jest dość proste. Jak połowa pojazdu conajmniej jest w coverze albo nie widzisz połowy to pojazd jako całość ma cover. Jest w zasadach dokładnie opisane również że elementy owego pojazdu nie kryją jego samego.
4.Nie bo under fire i supprested działają tylko na początku tury, nie mogą zmienić jej trwania. Tak samo jakby cię tesla trafiła w trakcie marszu to co? Stanąłbyś jak słup soli bo się akcje skończyły ? :D Żeton dostajesz i działa przy kolejnej aktywacji. :geek:
Dust or Bust!

Graber
Untertoten
Posty: 56
Rejestracja: 26 sty 2019, 09:25
Lokalizacja: Katowice

Re: Pytania nooba

Postautor: Graber » 11 gru 2019, 11:47

1. Tak to właśnie u nas wygląda, kto głośniej krzyczy wygrywa :lol:
A co do zasad, kolega przytoczył chyba zasadę o budynkach z piętrami 8-)
Wolałem zapytać.

2.a. Przypominam sobie grę na jednym z turniejów, hiena w walce wręcz z grapplem, trafia i stunuje oddział, oddział nie oddaje w walce wręcz bo stunowany, w następnej aktywacji oddziału, stuna już nie ma, bo został "zużyty" kiedy ów oddział nie oddał w walce wręcz.

2.b. Okej rozkaz Rally. Przeszukałem forum i znalazłem, po dwóch sukcesach na zdjęcie UF albo S zdejmujemy też STUN.

4. O to to UF i S to mnie bardzo cieszy.
Ale jak psiaki stunują oddział który nie może oddać w walce wręcz to i może tesla przy reakcji :? :mrgreen:
A czy oddział który nie zdejmie Suppresed (mamy jedną akcję) może atakować bronią dystansową ORAZ w walce wręcz ? <-- to mnie najbardziej zdziwiło ofc po jednym z turniejów :D

Graber
Untertoten
Posty: 56
Rejestracja: 26 sty 2019, 09:25
Lokalizacja: Katowice

Re: Pytania nooba

Postautor: Graber » 11 gru 2019, 11:57

Wracając do 4.
Goryle BK mają zapis w plutonie Markusa:
Gorilla Units in this platoon cannot receive a Suppression token during a Charge Action (as a result of any Reactive Attack that interrupts it).
Hmm... :? :roll: :?:

Marek L.
Awatar użytkownika
Administrator
Posty: 1183
Rejestracja: 24 lut 2016, 17:10
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Pytania nooba

Postautor: Marek L. » 11 gru 2019, 13:29

A co to ma do rzeczy? Czytaj Pan ze zrozumieniem!
To że dostajesz żeton nic nie zmienia bo rozpatrzysz go na początku kolejnej aktywacji dopiero. A pluton Marcusa powoduje że w ramach reakcji jakbyś taki żeton miał otrzymać to go nie dostajesz.

Co do wcześniejszych pytań to stun się usuwa dopiero jak jednostka się aktywuje i traci akcję. Ponadto jedna akcja ataku to jedna akcja ataku - gdzie jest napisane że nie można strzelić i zaatakować wręcz jak jedną straciłeś na stuna?
Dust or Bust!

Graber
Untertoten
Posty: 56
Rejestracja: 26 sty 2019, 09:25
Lokalizacja: Katowice

Re: Pytania nooba

Postautor: Graber » 15 gru 2019, 12:08

Świeżo po turnieju w Bydgoszczy :D
Mam wielkie wątpliwości co do interpretacji sędziego co do stymulantów. Panowie tłumaczyli zdolność medyka tak, iż przy stymulancie zamiany ruchu w marsz, marsz staje się jedną akcją, a reakcje na ten marsz wykonujemy po marszu a nie jak zwykle po ruchu. :roll: 8-)

Marek L.
Awatar użytkownika
Administrator
Posty: 1183
Rejestracja: 24 lut 2016, 17:10
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Pytania nooba

Postautor: Marek L. » 15 gru 2019, 19:14

Nigdy nie ma takiej możliwości żeby marsz był jedną akcją, szczególnie że łamałoby to limit trzech akcji na aktywację. Więc reakcja jest tak jak zawsze robiona, według zasad.
Dust or Bust!

przemosan
Untertoten
Posty: 17
Rejestracja: 18 lis 2018, 21:07

Re: Pytania nooba

Postautor: przemosan » 04 sty 2020, 13:42

Pytanie.
w podręczniku Paradise Lost na stronie 168 i 169 są opisane zasady dla Tito.
dodatkowo pisze ze jak Tito dołączy do składu Mechaniczek (Tito's Crew) to mogą robić akcję naprawiania i zdolności Tito w ramach 1 akcji.

i teraz które to są ta załoga Tito? czy wystarczy ze Tito dołączy do dowolnego składu który potrafi naprawiać? np. ten za 4p?
czy może dołączyć do składu za 8p który ma Ammo Dump?
lub czy może dołączyć do składu Justyny tego za 5p które są unikatowe?

Marek L.
Awatar użytkownika
Administrator
Posty: 1183
Rejestracja: 24 lut 2016, 17:10
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Pytania nooba

Postautor: Marek L. » 04 sty 2020, 23:11

Zestaw załogi Tito tak jak załogi Rosie będzie wydany jako żywiczna limitka na stronie DS prawdopodobnie - jeszcze nie zostali wydani.
Po wydaniu będzie można spokojnie wystawiać model tito z dowolnym crew i grać na karcie Tito's Crew
Dust or Bust!

JaQbek
Awatar użytkownika
Marine
Posty: 498
Rejestracja: 28 lut 2016, 21:22

Re: Pytania nooba

Postautor: JaQbek » 05 sty 2020, 10:50

Wszelkie Krewy i inne babińce do naprawiania pojazdów na tę chwilę wyglądają następująco:

- Justine & Co (wersja I, II, III, IV) - posiadają umiejkę Mechanic Crew i 4 klucze do obrony własnej;
ObrazekObrazekObrazekObrazek

- Justine & Co VI - posiada umiejki Mechanic Crew oraz Ammo Dump, dodatkowo 3 Thompsony i 1 Stena do obrony własnej;
Obrazek

- Justine and Crew - jest to paczka zawierająca 2 jednostki:
Justine posiadającą umiejki Mechanic oraz Critical Repairs, do obrony Thompson oraz klucz
Justine's Crew posiadające umiejki Mechanic Crew, Justine's Crew oraz Unique, do obrony 4 Thompsony oraz 2 klucze
Obrazek

Jest jeszcze dla aliantów Rosie and Crew która też składa się z 2 jednostek
Rosie posiadająca umiejki Expert Bazooka & Wrench i Mechanic, do obrony Bazooka i klucz
Rosie Crew posiadające umiejki Ammo Supply, Rosie's Crew, Unique, do obrony 4 Thompsony oraz 2 klucze
Obrazek

Żadna z powyższych jednostek nie jest Tito's Crew, która swojej premiery nie ma jeszcze zapowiedzianej, aczkolwiek była pokazywana na prezentacjach Paolo.
Bro, do you even blitz ?

Uther
Awatar użytkownika
Untertoten
Posty: 48
Rejestracja: 27 lis 2018, 00:27
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytania nooba

Postautor: Uther » 05 sty 2020, 23:33

FYI brakujące Justine & Co V i Tito's crew były wydane w żywicy ale bez kart, jedynie w formie modeli do dioram do zamowienia ze strony Dust Studio.

Piątą ekipę razem z załogą tito mozna znaleźć tu:
http://www.dustgame.com/products_d.php?sid=91&id=1173

Obrazek

Ekipa Tito w przeciwieństwie do ekip Rosie i Justine jest mocno roznegliżowana.

Obrazek


Wróć do „Zasady i dyskusja ogólna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość