Pytania o mechy, dym i Guai-Lo...

Pytania oraz dyskusja na temat Tactics i jego zasad.
OLA
Awatar użytkownika
Untertoten
Posty: 6
Rejestracja: 21 maja 2017, 19:23
Lokalizacja: Gdańsk

Pytania o mechy, dym i Guai-Lo...

Postautor: OLA » 06 cze 2017, 18:10

Jak w temacie, mam kilka pytań o zasady, mam nadzieję, że ktoś pomoże:

1. Czy Guai-Lo, który ma 4 RPGi może w jednym ataku zużyć je wszystkie?

2. Czy mech może wchodzić na wrak?

3. Jak jest z wchodzeniem mecha na skrzynię z amunicją? Może na nią wejść, ale z automatu ją niszczy i traci osłonę czy jak?

4. Czy czołg (zajmujący 2 pola) może przejechać trasą tak jak poniżej? (x - budynek; o - trasa)
xo
oo
ox

5. Dym zajmuje pole 2x2. Jak z widocznością wewnątrz dymu? Czy dobrze rozumiem, że widoczność na przeciwko siebie jest, ale po przekątnej już nie ma (bo przechodzi przez dwa "zadymione" narożniki)?

Najemnik_001
Awatar użytkownika
Ochotnik
Posty: 209
Rejestracja: 28 lut 2016, 21:21

Re: Pytania o mechy, dym i Guai-Lo...

Postautor: Najemnik_001 » 06 cze 2017, 18:44

1. nie, bo nie ma zasady Voley (taka jest u śmigłowców np. przy bombach)
2. Nie, bo to przeszkoda nie do przejścia dla pojazdów. Może go usunąć akcją usuwania wraków i potem wejść na to pole ;)
3.Wchodzi i nie niszczy + ma osłonę
4. może ale nie może ściąć rogów więc musi poświęcić 4 punkty ruchu (piechota zużyła by 3)
5. Dokładnie tak jak mówisz :)

Strzała
Jahu
Jak piechota to najcięższa :D

JaQbek
Awatar użytkownika
Marine
Posty: 349
Rejestracja: 28 lut 2016, 21:22

Re: Pytania o mechy, dym i Guai-Lo...

Postautor: JaQbek » 06 cze 2017, 18:45

5. Trzeba to rozpatrywać jako 4 niezależne obszary z dymem.
Bro, do you even blitz ?

Gothik
Awatar użytkownika
Ochotnik
Posty: 233
Rejestracja: 01 mar 2016, 11:47

Re: Pytania o mechy, dym i Guai-Lo...

Postautor: Gothik » 06 cze 2017, 19:08

Ad 3 - mech wchodzacy na pole ze skrzynia moze ja zniszczyć albo nie - kwestia wyboru.

yojimbo
Awatar użytkownika
Untertoten
Posty: 42
Rejestracja: 04 paź 2016, 14:45

Re: Pytania o mechy, dym i Guai-Lo...

Postautor: yojimbo » 06 cze 2017, 19:24

Najemnik_001 pisze:4. może ale nie może ściąć rogów więc musi poświęcić 4 punkty ruchu (piechota zużyła by 3)


Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że piechota może pokonać tę trasę wydając 2 punkty ruchu. Pierwszy po skosie za 1 pkt i drugi na wprost. Co do czołgu zupełna zgoda - potrzebuje 4 pkt ruchu.

Najemnik_001
Awatar użytkownika
Ochotnik
Posty: 209
Rejestracja: 28 lut 2016, 21:21

Re: Pytania o mechy, dym i Guai-Lo...

Postautor: Najemnik_001 » 07 cze 2017, 12:38

Założyłem że zaczynamy ruch z pola za schematu ;P
Jak piechota to najcięższa :D

yojimbo
Awatar użytkownika
Untertoten
Posty: 42
Rejestracja: 04 paź 2016, 14:45

Re: Pytania o mechy, dym i Guai-Lo...

Postautor: yojimbo » 08 cze 2017, 20:06

I faktycznie masz rację, a ja znowu się mylę :oops:

Zwracam honor :)

Najemnik_001
Awatar użytkownika
Ochotnik
Posty: 209
Rejestracja: 28 lut 2016, 21:21

Re: Pytania o mechy, dym i Guai-Lo...

Postautor: Najemnik_001 » 09 cze 2017, 22:26

;)
Jak piechota to najcięższa :D


Wróć do „Zasady i dyskusja ogólna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość