Artyleria wg nowego FAQ

Pytania oraz dyskusja na temat Tactics i jego zasad.
balint
Awatar użytkownika
Ochotnik
Posty: 190
Rejestracja: 12 sty 2017, 21:40

Artyleria wg nowego FAQ

Postautor: balint » 09 maja 2017, 23:40

Chciałbym się upewnić przed nadchodzącym turniejem.

Zapis brzmi:
the Target Point to fire an Artillery weapon can be an empty square but can't be a square without a dot in the middle (a Structure for example). The square does not need to have a Unit in it. The three other squares affected by the Artillery weapons must be on the same level, must have LoS to the Target Point and must be accessible by a Move from the Target Point.


I teraz dwie systuacje:
AA - artyleria strzelająca
X - drzewo
O - jednostka za drzewem
Y - puste pole gdzie strzelamy

1.
AA ----> XO

2.
---------> XO
AA -----> Y

W sytuacji pierwszej armata strzela w drzewo X, za którym stoją żołnierze na otwartym polu. Warunek warunek "Artillery [...] must have LoS to the Target Point" dotyczy drzewa X czy jednostki O. Innymi słowy czy jednostka dostaje łomot, czy jest bezpieczna?

W sytuacji nr 2 strzelając w pole Y, gdzie strzał przechodzi przez róg drzewa, jednostka O otrzymuje osłonę
Cover from an Artillery attack is figured out from the Target Point (for “Corner Cover” for example).


I ostatnie pytanie, związane z turniejem, chociaż nie z FAQ.

Czy artyleria będzie mogła strzelać do budynku przez okna? W sensie uderzać w pole przed budynkiem, rażąc żołnierzy w budynku.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Najemnik_001
Awatar użytkownika
Ochotnik
Posty: 209
Rejestracja: 28 lut 2016, 21:21

Re: Artyleria wg nowego FAQ

Postautor: Najemnik_001 » 09 maja 2017, 23:50

balint pisze:
The three other squares affected by the Artillery weapons must be on the same level, must have LoS to the Target Point and must be accessible by a Move from the Target Point.


"Artillery [...] must have LoS to the Target Point"


Nie modyfikuj cytatów bo zmieniasz sens, wersja druga którą przytoczyłeś jest nieprawdziwą manipulacją. A tutaj w sumie tak go zmodyfikowałeś że akurat ma sens ale dotyczy czegoś innego :P

co do przykładów
1. tak dostaje łomot bo z target point (czyli drzewo) jest LoS do oddziału
2. tak ma cover tak jak to jest napisane w faq bo idzie od target point do oddziału po rogu

strzelanie do budynku: tak ale tylko przez okna, przez dach nie ani przez ściany nie

Strzała
Jahu
Jak piechota to najcięższa :D

balint
Awatar użytkownika
Ochotnik
Posty: 190
Rejestracja: 12 sty 2017, 21:40

Re: Artyleria wg nowego FAQ

Postautor: balint » 09 maja 2017, 23:59

Dzięki, nie byłem pewien czy LoS dotyczy artylerii i i jednostki za drzewem czy drzewa i tej jednostki.

Skrócenie cytatu nie było w zamierzeniu manipulacją, oznaczenie "[...]" wskazuje na skrót co by nie przepisywać tego samego cytatu, który wystąpił cały dwa akapity wyżej. ;)

Najemnik_001
Awatar użytkownika
Ochotnik
Posty: 209
Rejestracja: 28 lut 2016, 21:21

Re: Artyleria wg nowego FAQ

Postautor: Najemnik_001 » 10 maja 2017, 18:52

Okej ;P bo ja przeczytałem sam ten skrót to wyglądał źle ;P
Jak piechota to najcięższa :D


Wróć do „Zasady i dyskusja ogólna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość