Pytanie o używanie radia

Pytania oraz dyskusja na temat Tactics i jego zasad.
K-man
Awatar użytkownika
Marine
Posty: 411
Rejestracja: 29 lut 2016, 15:05

Pytanie o używanie radia

Postautor: K-man » 04 maja 2017, 19:07

Szanowni,

Proszę o wykładnię używania radia, bo chciałbym mieć pewność:

Oficer jest jako oddzielna jednostka na mapie. Wykonuje 1 akcję ruch i staje na polu, gdzie jest radiooperator (powiedzmy, że obserwatorzy artyleryjscy). Drugą akcje przeznacza na akcję oficerską.

1. Czy nie może korzystać z radia innej jednostki i wydać rozkaz na odległość, jeśli nie jest do niej dołączony na stałe?
2. Czy może to zrobić, nawet jak wspomniani obserwatorzy już wykonali ruch?
3. Czy może skorzystać z radia pojazdu, jeśli stanie na polu, gdzie stoi pojazd (np. Ludwig)?

Proszę o precyzję odpowiedzi :)

Marek L.
Awatar użytkownika
Administrator
Posty: 811
Rejestracja: 24 lut 2016, 17:10
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Pytanie o używanie radia

Postautor: Marek L. » 04 maja 2017, 22:04

Z tego co kojarzę w 1947 zostało sprostowane że heros MUSI być przyłączony do oddziału żeby używać radia.
Jeśli nie to trzeba ogarnąć FAQ do tego. Albo w pojeździe albo podłączony do obserwatorów. Inaczej radio BE.
Dust or Bust!

K-man
Awatar użytkownika
Marine
Posty: 411
Rejestracja: 29 lut 2016, 15:05

Re: Pytanie o używanie radia

Postautor: K-man » 04 maja 2017, 23:43

W zasadach, strona 158, jest napisane "if the Officer has access to Radio Operator or Radio, they can Reactive any unit in the play area".
Co by oznaczało, że wystarczy, aby był na polu z radiem, ale może dobrze byłoby to na sztywno ustalić.

Gothik
Awatar użytkownika
Ochotnik
Posty: 263
Rejestracja: 01 mar 2016, 11:47

Re: Pytanie o używanie radia

Postautor: Gothik » 05 maja 2017, 09:45

Takie czary były możliwe w wersji 2.0, gdzie można było co turę sobie odłącząć/dołączać bohaterów do oddziałów, po prostu kończąc nimi ruch na wspólnym polu. W 3.0 bohaterowie - jeśli mają być dołączeni do oddziału/walkera - muszą dołączyć do niego PRZED rozpoczęciem gry. Może to sugerować, że dostęp do radia będą mieli tylko w przypadku, kiedy są dołączeni do posiadającego je oddziału. Ale faktycznie dobrze byłoby to oficjalnie wyjaśnić - wrzuć posta na grupę pejsbukową z wywołaniem Oliviera może?

Marek L.
Awatar użytkownika
Administrator
Posty: 811
Rejestracja: 24 lut 2016, 17:10
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Pytanie o używanie radia

Postautor: Marek L. » 05 maja 2017, 10:53

Gadałem wczoraj z Olivierem - będzie to w FAQ, musi być heros dołączony do oddziału z radiem albo w pojeździe - inaczej dupa i może sobie co najwyżej krzyczeć na zasięg 2 pół ;)
Dust or Bust!

JaQbek
Awatar użytkownika
Marine
Posty: 369
Rejestracja: 28 lut 2016, 21:22

Re: Pytanie o używanie radia

Postautor: JaQbek » 05 maja 2017, 12:39

Odpowiedź w podręczniku jest jasna i klarowna.
Oficer korzysta z radia gdy ma do niego (teraz słowo klucz) -> DOSTĘP
Dostęp do radia uzyskuje gdy Radio jest współdzielone.
Współdzielone jest wtedy gdy bohater jest połączony z oddziałem.
Lub w przypadku pojazdów - gdy jest pilotem lub pasażerem.
Bro, do you even blitz ?

K-man
Awatar użytkownika
Marine
Posty: 411
Rejestracja: 29 lut 2016, 15:05

Re: Pytanie o używanie radia

Postautor: K-man » 06 maja 2017, 17:47

Marek L. pisze:Gadałem wczoraj z Olivierem - będzie to w FAQ, musi być heros dołączony do oddziału z radiem albo w pojeździe - inaczej dupa i może sobie co najwyżej krzyczeć na zasięg 2 pół ;)

Dziękuję, wczoraj już tak grałem. Szału nie ma.


Wróć do „Zasady i dyskusja ogólna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość