Pytania początkującego [1947]

Pytania oraz dyskusja na temat Tactics i jego zasad.
Niran
Awatar użytkownika
Untertoten
Posty: 16
Rejestracja: 30 sty 2017, 10:48

Pytania początkującego [1947]

Postautor: Niran » 19 mar 2017, 16:25

Hej mam kilka pytań po ostatniej rozgrywce, a nie mogę znaleźć odpowiedzi w podręczniku ;(

1. Specialist z specnazu mają umiejętność granade. W rozpizce broni natomiast posiadająjedynie RPG i Ak-45. Czy umiejętność ta zaliczana jest jedynie do rpg czy wszystkich posiadanych broni?
2. Strzelam z broni palnej a potem z miotacza do 5 figurek. Broń pala zaczyna i zabiera 1 figurkę, to przy miotaczu rzucam za 5 figurek (bo tyle było podczas deklaracji ataku, czy za to co zostało)?
3. Jeśli atakuje mecha który ma 6 hp , a broń ma w rozpisce czaszkę to przy sukcesie mech od razu pada czy zadaje wg. podręcznika 4 hp czy całe życie.
4.Jeżeli na rozpisce jest czaszka to mogę rzucać na cover save, damage resilent, steel guard?
5.Czy podczas wali wręcz damage resilent jest brane pod uwagę
6.Roza jest expertem, celownik jest brany pod uwagę tylko dla snajperki czy pistolet u również?

JaQbek
Awatar użytkownika
Marine
Posty: 369
Rejestracja: 28 lut 2016, 21:22

Re: Pytania początkującego [1947]

Postautor: JaQbek » 19 mar 2017, 16:53

Niran pisze:1. Specialist z specnazu mają umiejętność granade. W rozpizce broni natomiast posiadająjedynie RPG i Ak-45. Czy umiejętność ta zaliczana jest jedynie do rpg czy wszystkich posiadanych broni?

Zajrzyj na kartkę i sprawdź dokładnie gdzie jest napisane Grenade. Będzie napisane tylko przy RPG.
Niran pisze:2. Strzelam z broni palnej a potem z miotacza do 5 figurek. Broń pala zaczyna i zabiera 1 figurkę, to przy miotaczu rzucam za 5 figurek (bo tyle było podczas deklaracji ataku, czy za to co zostało)?

Atak jest rozpatrywany ze wszystkich broni naraz, niezależnie za które będziesz najpierw rzucał kostką. Możesz najpierw zacząć od miotacza, a potem od pozostałych broni lub na odwrót. Najlepiej zliczyć sobie ile trafień z jakie broni weszło (np. 3 z miotacza bez save'a, 6 z karabinków z save'm), rozpatrzyć osłony i Infantry Save, a potem sprawdzić ile weszło w figurki przeciwnika i je zdjąć w odpowiedniej liczbie.
Niran pisze:3. Jeśli atakuje mecha który ma 6 hp , a broń ma w rozpisce czaszkę to przy sukcesie mech od razu pada czy zadaje wg. podręcznika 4 hp czy całe życie.

Doczytaj dokładnie przykład w podręczniku. Czaszka oznacza, że broń zabiera całe pozostałe życie pojazdu/bohatera, a nie konkretną wartość.
Niran pisze:4.Jeżeli na rozpisce jest czaszka to mogę rzucać na cover save, damage resilent, steel guard?

Czaszka nie ma wpływu na osłonę lub jej brak.
Niran pisze:5.Czy podczas wali wręcz damage resilent jest brane pod uwagę

Tak.
Niran pisze:6.Roza jest expertem, celownik jest brany pod uwagę tylko dla snajperki czy pistolet u również?

Analogicznie to pkt.1 - sprawdź na karcie do jakiej broni konkretnie odnosi się zdolność Expert.
Bro, do you even blitz ?


Wróć do „Zasady i dyskusja ogólna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość