Wnioski po Mistrzostwach EU
Re: Wnioski po Mistrzostwach EU
Zamach to był jak ostatnio Rihino się zamachnął na Invadera i jakoś tak go puknął że mu się rozbiło 

Dust or Bust!
Nie znam się to się wypowiem.
Niemcy mają swoją LW, ruskie swoje heli, a amerykańce prawdopodobnie w nowej frakcji dostaną możliwość szybkiego dotarcia na drugi koniec planszy (Pustynne Zgrupowanie Dalekiego Zasięgu w nazwie chyba coś znaczy).
Przy ograniczeniu maksymalnie 3 lataczy w rozpisce to u Rosjan nie ma znowu tak różowo. Do heli transportowych musowo wsadza się najtwardsze jednostki z dużą siłą rażenia, by coś ugrać takim sposobem.
Złożenie takiej ekipy to ok 25 punktów (heli+piechota+bohater), a minimum dwa takie składy moim zdaniem mają rację bytu. Jeśli kosztowałoby 30 punktów mocno by ograniczało zastosowanie heli transportowych.
Może by się zastanowić nad drobnymi zmianami w zasadach? Np. z pojazdu pod supresją nie mogą pasażerowie strzelać? Dodatkowo też otrzymują Under Fire i Suppresion gdy siedzą w ostrzeliwanym pojeździe?
Poza tym wyścig zbrojeń trwa. Przybywa lataczy to i w rozpiskach trzeba mieć co wycelować w niebo. Albo robić tylko misje w podziemnych bazach
Niemcy mają swoją LW, ruskie swoje heli, a amerykańce prawdopodobnie w nowej frakcji dostaną możliwość szybkiego dotarcia na drugi koniec planszy (Pustynne Zgrupowanie Dalekiego Zasięgu w nazwie chyba coś znaczy).
Przy ograniczeniu maksymalnie 3 lataczy w rozpisce to u Rosjan nie ma znowu tak różowo. Do heli transportowych musowo wsadza się najtwardsze jednostki z dużą siłą rażenia, by coś ugrać takim sposobem.
Złożenie takiej ekipy to ok 25 punktów (heli+piechota+bohater), a minimum dwa takie składy moim zdaniem mają rację bytu. Jeśli kosztowałoby 30 punktów mocno by ograniczało zastosowanie heli transportowych.
Może by się zastanowić nad drobnymi zmianami w zasadach? Np. z pojazdu pod supresją nie mogą pasażerowie strzelać? Dodatkowo też otrzymują Under Fire i Suppresion gdy siedzą w ostrzeliwanym pojeździe?
Poza tym wyścig zbrojeń trwa. Przybywa lataczy to i w rozpiskach trzeba mieć co wycelować w niebo. Albo robić tylko misje w podziemnych bazach

O LRDG to gdybamy. Ale nawet jeśli będą szybcy to primo nie latają po drugie - nie dotrą na drugi koniec mapy w pierwszej turze. Osobiście uważam, że ograniczanie ilości modeli to trochę beka. kupiłeś, ale możesz popatrzeć jak się kurzy, bo są limity na turnieju 
Zróbmy coś by nie było papier, nożyce, strzelba. Bo helikoptery helikopterami - nie ma co nerfić samolotów bo są w pozycji, imho, dobrej. Mogę przetestować każdą propozycję. Później wrzucę rozkład prawdopodobieństw jak się strzela do helikoptera transportowego by było jasne dlaczego to ścierwo jest op.

Zróbmy coś by nie było papier, nożyce, strzelba. Bo helikoptery helikopterami - nie ma co nerfić samolotów bo są w pozycji, imho, dobrej. Mogę przetestować każdą propozycję. Później wrzucę rozkład prawdopodobieństw jak się strzela do helikoptera transportowego by było jasne dlaczego to ścierwo jest op.
Jołki połki! 

Kolego Pan-Da zrób pan dobrą rozpiskę na Aliantów ja zrobię na SSU ze śmiglakami i potem sie zamienimy stronami stołu ... albo zrób Pan rozpiskę SSU ja pożyczę modele i sam sie aliantami rozpisze ... przejdź 3 chwile w moich butach ... i potem pogadamy 

Mam wrażenie, że Studio chce każdemu blokowi dać możliwość szybkiego zdobywania planszy. Nie robiąc wszystkiego na jedno kopyto każda musi mieć swoją specyfikę. W LRDG spodziewam się trochę innego podejścia do tematu. Jeepy prawdopodobnie z armorem 1-2 i March Move 7 (może 8?), do tego nowa mechanika rajdu pozwala przypuszczać, że powstaje frakcja szybkiego reagowania o znacznym zasięgu.
Limity na turniejach wprowadzają po to by uniknąć sytuacji nieprzyjemnych jak np. wystawił 90% armii latającej i co ja mam niby zrobić? Tu w tym wątku były głosy, by wykluczyć super bohaterów z turniejów.
Dyskusja dyskusją, ale gdy po paru miesiącach wszyscy uznają, że nie ma mocnych na konkretny styl walki tzn. jest op.
W obecnej sytuacji przy rosnącej liczbie możliwości, będzie co raz trudniej zbudować armię ciągle wygrywającą.
Limity na turniejach wprowadzają po to by uniknąć sytuacji nieprzyjemnych jak np. wystawił 90% armii latającej i co ja mam niby zrobić? Tu w tym wątku były głosy, by wykluczyć super bohaterów z turniejów.
Dyskusja dyskusją, ale gdy po paru miesiącach wszyscy uznają, że nie ma mocnych na konkretny styl walki tzn. jest op.
W obecnej sytuacji przy rosnącej liczbie możliwości, będzie co raz trudniej zbudować armię ciągle wygrywającą.
Kolego Szymonie. Co tu robić albo nie robić? Rozmontowałem przecież Twój latający cyrk Monte-Żukowa, ale tylko dzięki trzem rzeczom. Miałeś kiepskie rzuty na zrzuty (heheszki), miałem dobre rzuty na rozkręcanie Twoich mechów i dałem se siana ze strzelaniem do helikopterów (Rattler strzelał dla zasady i nie miał innego celu). Insza inszość, że wiedziałem co zamierzasz zrobić bo znałem te jednostki i co mają. Także pograć możemy ale chętniej zacząłbym testować ewentualne zmiany - drugi raz nie będziesz mieć takiego pechaKolego Pan-Da zrób pan dobrą rozpiskę na Aliantów ja zrobię na SSU ze śmiglakami i potem sie zamienimy stronami stołu ... albo zrób Pan rozpiskę SSU ja pożyczę modele i sam sie aliantami rozpisze ... przejdź 3 chwile w moich butach ... i potem pogadamy

Przejdźmy do matematyki. Miałem wsadzać tabelki, ale realnie to lepiej widać. Masz jeden do trzech, że trafisz helikopter, a potem jeden do trzech, że mu zrobisz kuku. Jedna na dziewięć kostek przyniesie skutek. I dalej co następuje każda jednostka z możliwościami plot większymi niż jedna kostka. Helikopter ma klasę drugą i osiem punktów życia. Wildfire 3/2, Rattler 2/3 i 2/2, Skysweeper 3/3 i 2/2 (najlepszy ziemny p lot), każdy sherman 2/2 i creme de la creme 7/2 Pelican. Na osobne miejsce zasługują Hammersi 3 x 1/3 i rhiniacz 1/4.
Najlepsza jednostka p lot to Bawełniak łącznie 2 x 3/2 na ekspercie + 2 x 1/4. Co zmienia statystykę trafień, ale zranień to już nie. Generalnie - nie strąci.
Dodatkowo po każdej instancji kiedy wejdą obrażenia masz szansę na immobilise co równa się zniszczeniem latacza. Szanse na to jakie są to sobie rzućcie sami kostkami.
Ogólnie - helikopter doleci, a załoga zrobi swoje częściej niż tego nie zrobi w proporcji nieprzyzwoitej.
Jołki połki! 

Wróć do „Zasady i dyskusja ogólna”