Wnioski po Mistrzostwach EU

Pytania oraz dyskusja na temat Tactics i jego zasad.
Marek L.
Awatar użytkownika
Administrator
Kontakt:

Re: Wnioski po Mistrzostwach EU

Postautor: Marek L. » 30 cze 2017, 08:36

Zwróc uwagę że na drugiej była bezużyteczna.
Taką samą zdolność posiada też pluton Rangers a na to jakoś nikt nie narzeka :D
Po prostu przeciwko Krzysiowi trzeba uważać w pierwszej rundzie i tyle. To nie jest wyzwanie mistrza Polski nie oberwać ze zwiadu.
Mapa była specjalnie skonstruowana żeby w przeciwnieństwie do długiej dało się wejść w kontakt ogniowy w 1 turze.
Mnie np. o wiele bardziej wkurza pluton czerwonej gwardii z wracającymi z zaświatów żołnierzami.
Ogólnie po tej dyskusji myślę że temat plutonu na razie zostawimy. Skupimy się na superherosach i helikopterach.
Dust or Bust!

balint
Awatar użytkownika
Marine

Postautor: balint » 30 cze 2017, 10:00

Bo siła ognia Rangersów jest jednak mniejsza ;)
Ja miałem problem z Pawłem akurat i jego Christophem, gdzie momentami czułem się bezradny :)
Jak dla mnie należałoby z tego plutonu wyłączyć mechy - tylko tyle :)

Natomiast jak już jest wątek do takich dyskusji, to dzielę się swoimi spostrzeżeniami.

Ale zgadzam się, że superherosi i śmigła były najbardziej przegięte.
A plutony? Jak kto trafił, tak było - to na pewno.
Ta "pionowa" mapa już nie dawała takiego powera gwardii. Wystarczyło przeczekać te 2-3 tury bez kontaktu ogniowego i umiejętność plutonu sama spadała.

K-man
Awatar użytkownika
Marine

Postautor: K-man » 30 cze 2017, 17:10

To może jak tak czytam to może zrobić taką lokalną zasadę do przetestowania, że helikoptery zwykłe transportowe, medyczne i do transportu mechów mają pancerz 1. A co do Super Bohaterów, to podobnie raz zagrać bez nich na turnieju i wyjdzie w praniu, czy to balansuje i dalej jest miło.

Myszon
Awatar użytkownika
Ochotnik

Postautor: Myszon » 02 lip 2017, 15:19

No to ja sie nie zgodzę ;) ... albo zgodzę sie pod warunkiem usunięcia możliwości re-aktywowania spadochroniarzy oddziałem HQ i przerzutu sukcesów wyrzuconych przez spadochroniarzy podczas ładowania. To zbalsnsuje grę przy śmigłowcach klasy 1.

Usunięcie klasy jednostek to jedno grzebanie w zasadach czy statystykach to drugie.

Marek L.
Awatar użytkownika
Administrator
Kontakt:

Postautor: Marek L. » 02 lip 2017, 19:22

A co to ma w ogóle do rzeczy ? :D
Dust or Bust!

Myszon
Awatar użytkownika
Ochotnik

Postautor: Myszon » 02 lip 2017, 20:47

Wykluczenie danego typu jednostek wg. mnie jest sprawiedliwszym rozwiązaniem niż majstrowanie w kartach. Zwłaszcza że twórcy już w FAQu osłabili śmigłowce. Są one groźną bronią SSU ale... ale też specyfika. SSU nie ma dostępu do piechoty spadochronowej więc transportuje ją śmigłowcami - które nadal uważam że da się zestrzelić (w przeciwieństwie do np. Lufthanzy).

Marek L.
Awatar użytkownika
Administrator
Kontakt:

Postautor: Marek L. » 02 lip 2017, 23:02

Problemem nie jest to czy da się je zestrzelić, problemem nie są nawet śmigłowce jako takie.
Problemem są jednostki transportowe które ciężko zestrzelić a wysypuje się z nich piechota. Stąd cała rozmowa.
Tak samo ważne są argumenty o zwiadzie na pojazdach NDAK jak te o usunięciu superherosów czy nerfie na helikoptery.
Dust or Bust!

Najemnik_001
Awatar użytkownika
Ochotnik

Postautor: Najemnik_001 » 03 lip 2017, 19:07

A może zagrajmy w szachy tam jest sprawiedliwie... a nie czekaj, trzeba znerfić królową bo jest zbyt mobilna
Jak piechota to najcięższa :D

Pawel
Untertoten

Postautor: Pawel » 05 lip 2017, 10:54

Nieprawda, białe są OP

Panda
Awatar użytkownika
Ochotnik

Postautor: Panda » 05 lip 2017, 12:15

Potwierdzam, prawo pierwszego ruchu decyduje o taktyce i daje istotną przewagę. Op za to są laufry ;)
Jołki połki! :twisted:

Wróć do „Zasady i dyskusja ogólna”